Verksamhet

Uppdaterad 2012-08-09

MötesagendaÅrmöteshandlingar

 

 

 

Smedsbostaden

Bygderådet hyr en bostad på Stora gatan. Den har kvar originalplanlösningen från 1720-talet, då bruket byggdes upp efter den stora ryssbranden 1719. Bostaden har iordningställts för att så tidstroget som möjligt motsvara en bostad vid 1900-talets början. Syftet är att visa smedsfamiljernas bostadsmiljö och hur deras sociala liv kunde te sig under järnbrukstiden. Även trädgård, vedbod, källare och fähus visas för besökare. Smedsbostaden används också som träffpunkt för studiecirklar, dokumentationsarbeten och musik- och berättarkvällar. Där visas även historiska kvinnospel för grupper året om.

Leufsta Bruksarkiv...

...drivs av föreningen sedan 2006 då Bygderådet mottog det s.k. Gimoarkivet av Korsnäs AB. Det innehåller arkivmaterial från Gimo, Österby, Lövstabruk, Tobo, Rånäs, Vällnora m.fl. orter. Tillsammans med Louis de Geers deponerade material från Lövstabruk, utgör det en god källa för såväl släkt- som akademisk forskning. Vid sidan av det brukshistoriska materialet finns även förenings- och företagsarkiv från Lövstabruk och dess närområde. I lokalerna förvaras även Lövsta Bygderåds fotosamling, vilken omfattar ca 2000 fotografier från 1863 fram till idag. Bruksarkivet är inrymt i en byggnad som tidigare var bostad åt bruksförvaltarna. Lokalerna har fungerat som arkiv sedan 1974. Byggnaden ägs sedan 2006 av Statens Fastighetsverk. Tack vare bidrag från Riksarkivet är Leufsta Bruksarkivs förteckningar sökbara via den Nationella Arkiv Databasen (NAD). Verksamheten finansieras huvudsakligen av externa och frivilliga bidrag samt av forskningsavgifter.

LövstaBygden...

... är en skrift som föreningen ger ut två gånger per år. I den publiceras uppsatser om äldre tider, om vad som händer i dag och om föreningens verksamhet. Skriften är en viktig länk mellan föreningens dryga 300 medlemmar, som finns runt om i Sverige.

Naturstig

Runt bruket finns en skogsstig som Bygderådet anlade på 1990-talet. Den har skyltar som visar lite om skogens växter och djur samt om hagmarkernas användning under brukstiden, Stigen är ca 2 km lång. Runt Barnens Bruk har en annan stig anlagts av föreningens medlemmar, vilken visar Lövstabruks industrihistoria från malmbrytning, kolning, tackjärns- och stångjärnstillverkning, samt utskeppningen från Ängskär. Även vattnets betydelse visas med teckningar på skyltar efter denna stig, som löper över den sista produktionsplatsen som låg här, med hammarsmedja, kolhus och järnbod och byggnader som sedan länge är borta. Stigarna underhålls med flis och gräsröjning varje år. De är bekväma att gå och är mycket naturvackra.

Gottfrid Skytts snickeriverkstad

Under Lövstabruks storhetstid från 1600-talet till 1926 fanns det åtskilliga verkstäder inom bruket, som alla hade en stark koppling till järnhanteringen. Endast ett fåtal av dessa finns kvar idag och Gottfrid Skytts snickarverkstad är en av dem. Snickeriet är inrymt i en av brukets hantverkslängor och är i stort sett intakt sedan snickarmästaren Gottfrid Skytt avled 1975.

Lövsta Bygderåd började sommaren 2010 att undersöka om det var möjligt att bevara denna verkstad och visa den för allmänheten. Detta föranleddes av att alltfler personer, såväl besökare som bruksbor började intressera sig för Gottfrid Skytts tillverkning. Tillsammans med sonen Hans Skytt och lövstabon Bengt Redlig, som bägge arbetat i verkstaden under många år, besökte Bygderådet snickeriet. De båda hjälptes åt att minnas hur det var att arbeta där och hur det såg ut på den tiden.

Styrelsen för Bygderådet var enig om att något måste göras snarast, för att undvika att snickeriet förföll och förstördes helt. Kontakter togs under hösten och vintern med dem som hade intressen i byggnaden och inventarierna: Statens Fastighetsverk, Stiftelsen Leufsta och Louis de Geer. Samtliga tycktes vara överens om att det fanns starka kulturhistoriska skäl att bevara snickeriet. Bygderådet kontaktade Upplandsmuseet för råd och hjälp om hur snickeriet och dess inventarier kunde dokumenteras. Under de två följande åren dokumenterades och katalogiserades cirka 500 föremål. Bengt Redlig och Hans Skytt har varit till ovärderlig hjälp i arbetet med att iordningsställa och dokumentera verkstaden. Arbetet fortsätter.

På Lövstadagen den 7 juli 2013 invigdes Gottfrid skytts snickarverkstad som museum.

Tillbaka

 

sfrlogga

Smedbostadenkammaren

Smedsbostaden exteriör och interiör från kammaren

bruksarkivetberit forskar

Exteriör samt interiör från bruksarkivet

lb1_2011lb2_2011lb1_2012

LövstaBygden nr 1 & 2 2011 samt nr 1 2012

skogspromenad_1gammeltallen

Bilder från Skogspromenaden

 

matsal_glasplat

Reproduktioner från glasplåtar gjorda med fotoutrustning